معماری
بنام يگانه معمار هستي
قالب وبلاگ

 متاسفانه، استاد هوشنگ سیحون (پدر معماری نوین ایران) معمار و نقاش برجسته کشورمان امروز (5 خرداد 1393) درگذشت.از شاخص ترین آثار این استاد معماری بناهایی چون آرامگاه کمال الملک،آرامگاه ابن سینا، آرامگاه خیام و بازسازی و طراحی آرامگاه فردوسی، آرامگاه نادرشاه افشار، آرامگاه کلنل محمدتقی خان پسیان و ده‌ها مقبره و آرامگاه دیگه و همچنین ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه ی تهران اشاره کرد .
روحش شاد، یادش گرامی و آثارش همیشه جاودان باد.
اتفاق کوچکی نیست.بحث مرده پرستی و این حرف ها هم نیست.دوستان، خوب می دانند که فقدان ایشان ضایعه ای بس دردناک است برای وطن و جامعه ی معماران ایران..

[ سه شنبه 5 خرداد 1393برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

همایش معماری مدرسه AA لندن

 مدرسه AA لندن همایش معماری با موضوع “مسیری به سوی فرهنگی جدید در برخورد با مصالح در معماری” را با حضور “پروفسور آخیم منگز”، در تهران برگزار می کند.
پروفسور آخیم منگزمتولد ۱۹۷۵، معمار و پروفسور، مدیر و موسس بخش طراحی محاسباتی دانشگاه اشتوتگارت است .

در کنار فعالیت در این دانشگاه ، منگز در حال حاضر استاد میهمان مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه هاروارد و همچنین دوره کارشناسی ارشد تکنولوژی نوین و طراحی مدرسه معماری AA می باشد. او بعد از اتمام دیپلم درمدرسه AA، توانست مدرک افتخاری کارشناسی ارشد این مدرسه را اخذ کند، سپس بین سالهای ۲۰۰۲تا ۲۰۰۹ به عنوان استاد کارشناسی ارشد تکنولوژی نوین و طراحی (EMTECH) و همچنین دیپلم مدرسه معماری AA در لندن مشغول به تدریس شد .

مزمان بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ به تدریس تولید و مصالح سازی فرم در دانشگاه هنروطراحی ” اچ.اف.جی اوفن باخ”  (HFG OFFEN BACK) پرداخت ودرکنارآن به عنوان استاد میهمان در دانشگاه ها

یی در اروپا و امریکا نیز فعالیت کرده است .

فعالیت های دفتر آخیم و تحقیقات وی متمرکز بر توسعه روند بنیادین طراحی در تقاطع با محاسبات طراحی مورفولژریکی، مهندسی بایومیمتیک ( Biomimetic : الگو گرفته از طبیعت ) و تولید همراهی شده با محاسبات کامپیوتری است. در نتیجه این تحقیقات و فعالیت ها، محیط ساخته شده ای عملگرا پدید می آید که دراجزای خود قابل کنترل است .کارهای منگز برپایه یک رویکرد میان رشته ای و با همکاری مهندسین سازه و کامپیوتر، متخصصین مصالح و زیست شناسی همراه است.آخیم منگز تاکنون چندین کتاب درباره موضوعات مورد تحقیقش منتشر کرده است وهمچنین چندین مقاله و یادداشت علمی نوشته است. پروژه ها، طراحی ها و تحقیقات وی جوایز بین المللی فراوانی به دست آورده اند. همچنین آثار وی در چندین مجموعه در موزه های مشهور جهان از جمله مجموعه کنونی مرکز پومپیدو در پاریس، به نمایش درآورده اند.آخیم منگزعضو چندین مجمع ارزیابی بین المللی تحقیقات و چندین هیات علمی نشریات و کنفران های پیشروی جهانی است .

علاقمندان برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر می توانند با شماره تلفن ۸۸۰۴۸۸۲۰- ۰۲۱  الی ۴ تماس حاصل نمایند.


سایت منبع: www.Memarnews.com

[ جمعه 29 فروردين 1393برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

The Cocoon Hotel by Dodeca Architects

A "soft" hotel designed to shelter guests from a "hard" industrial environment, the new hotel not only provide accommodations but an expanse of new green spaces for the public to enjoy. The new hotel also connects to its sister hotel - a recycled silo - and features rooms on the perimeter called "skins," some of which double as galleries overlooking a state-of-the-art amphitheater, creating a new cultural pole complete with vertical gardens, a passive cooling system and more.  Located on the roof of a building in an industrial environment, the green spaces soften an otherwise hard space to make guests feel more comfortable.

 

 


ادامه مطلب
[ یک شنبه 27 بهمن 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

"بی آی جی" یک فضای چند عملکردی بزرگ که می توان برای ورزش ها، جشن های فارغ التحصیلی و رویدادهای اجتماعی به کار رود را تصور کرد.
مجموعۀ ورزشی گمل هلرآپ
از جانب معمار : "بی آی جی" یک فضای چند عملکردی بزرگ که می توان برای ورزش ها، جشن های فارغ التحصیلی و رویدادهای اجتماعی به کار رود را تصور کرد. 

سالن جدید شامل یک فضای فرورفته 1100 متر مربعی واقع شده در 5 متری زیرزمین در مرکز حیاط مدرسه که هوای مطلوب درون فضا، تأثیر محیطی کم و کیفیت معماری بالا را تضمین می کند، می باشد.

 این سالن که از دیوارهای بتنی مایل شکل گرفته، از سقفی با طاقهای ملایم از جنس چوب که توسط یک سری تیرهای الواری منحنی به صورتی منحصر به فرد شکل گرفته، پوشیده شده است.

 این سقف در حالی که دو عملکرد را به عنوان پوسته داخلی و خارجی بر عهده دارد الحاقی خوشامدگویانه به دانشگاه موجود متشکل از ساختمان های  آجری زرد رنگ می باشد. حیاط تپه مانند مکانی غیر رسمی برای ملاقات خلق می کند که می تواند میزبان بسیاری فعالیتها از کار گروهی تا تجمعات بزرگ تر باشد.



ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

قالب ساختمان، فضای طاقدار بزرگی‌ است که به صورتی منعطف یک سری از عملکرد‌ها را در خود جای می‌‌دهد؛ این عملکرد‌ها شامل نمایشگاه ها، جشن ها، فروشگاه‌های جز، کافه و فعالیّت‌های برنامه ریزی شده می‌‌باشد.
باغ گیاه شناسی‌ کانبرا
 
از جانب معمار: مرکز روستا، نقطه اصلی‌ ورود برای باغ گیاه شناسی‌ بین‌المللی کانبرا می‌‌باشد در حالی‌ که راهنمای جهت یابی‌ مسافران، اطلاعات، فضاهای آموزشی و اخباری به همراه فروشندگان جز و یک کافه با کیفیت بالا را فراهم می‌‌آورد.
این ساختمان انتهای شمالی‌ تراس تجمعات را اشغال می‌‌کند و در زیر خط الرأس اصلی‌ شرقی‌-غربی در سایت می‌‌نشیند؛ در حالی‌ که مشرف بر تغییرات سطح زمین در اثر عوامل طبیعی مرکز روستا و جنگل‌های مشجر در همسایگی خود می‌‌باشد.

این ساختمان پارک مرکزی ماشین به همراه فضای بازی اصلی‌ را به قسمت شمالی روستای مرکزی و ایوان تجمع، آمفی تئاتر پوشیده از چمن، باغ‌ها و شبکۀ راه‌های پیاده به سمت جنوب متصل می‌‌کنند.

ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
از مسائل و دغدغه های مهم مهندسان عمران در امر طراحی، محاسبه و ساخت پروژه های عمرانی وزن سازه به منظور پایداری بهتر در برابر نیروی زلزله است.
هبلکس بتن سبک یا بتن هوادار اتوکلاوی
 
از مسائل و دغدغه های مهم مهندسان عمران در امر طراحی، محاسبه و ساخت پروژه های عمرانی وزن سازه به منظور پایداری بهتر در برابر نیروی زلزله است.

ازآنجائیکه امروزه تمامی ساختمان ها به صورت اسکلت فلزی و یا بتونی اجرا می‌شوند. پارتیشن ها و دیوارهای داخلی فقط نقش جدا کننده فضا را برعهده دارند و هرچه مصالح بکاررفته شده دراین اجزا سبک تر باشد تاثیر مستقیمی در کاهش وزن سازه دارد.

از این رو جایگزینی آجرهای هبلکس بجای آجرهای معمولی و سفال بسیار تاثیر گذار می‌باشد.

نکته قابل ذکر در مورد این آجرها وزن مخصوص پایین آنها است. بطوریکه اگر این آجرها را بر روی سطح آب قراردهیم به ته آب فرو نرفته و برروی سطح آب قرارمی‌گیرد.

در دنیای پیشرفته امروزی و با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه های مختلف علمی، صنعت بتن دچار تحول گردیده است، تولید بتن سبک هبلکس حاصل همین پیشرفت ها می‌باشد.

ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

کف کاذب نام کالائی است که به قرینه سقف کاذب نامگذاری شده و به کفی اطلاق می گردد که کف اصلی سازه ساختمانی نیست و جهت افزایش ارتفاع محل تردد به کمک پایه هائی بر کف اصلی طبقات نصب شده است .

کف کاذب چیست ؟

 

ترجمه صحیح نام این کالا " کف بلند شده " می باشد که دلیل بکارگیری آن عموماً جهت پوشش حجم زیادی از کابلها و تأسیسات است که در بعضی از اماکن بکار می رود . از آن جمله می توان از اطاقهای کنترل و فرمان مراکز کامپیوترهای سرور ، پستهای برق و مخابرات ، برجهای کنترل ، اطاقهای قرنطینه، گلخانه های مکانیزه و .... نام برد . ولی اخیراً بکارگیری انواع خاص از کف کاذب به منظور گرمایش از کف و انتقال آبهای سطحی و کاهش رطوبت و همچنین به منظور سبک سازی ساختمانها نیز رونق یا فته است ، ضمناً کفهای کاذب در ابعاد مختلف ارائه می گردند که معمولاً 40 ×40 ، 40 × 60 ، 50 × 50 ،60 × 60 ، 80 × 80 و 120 × 60 می باشد .

در این مقاله سعی شده است که به خواننده اطلاعات کافی جهت آشنایی با انواع کف کاذب و موارد مصرف آنها ارئه گردد .
.........

ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
 
در ادامه هدف افق فکری از یک فضای کاری سالم و پربازده، این توسعه شامل مرکز سلامتی کارکنان، کلاسهای آمادگی جسمانی، ماساژ و طب سوزنی و دسترسی به دستگاهای مخصوص قلب و عروق می باشد.
افق فکری رسانه ها
 
به مدت کوتاهی پس از اتمام نوسازی عمده ای در مرکز شهر منهتن، افق فکری رسانه ها آماده گسترش و توسعه بود.

مفاهیم طراحی اصلی، ایجاد محیط کاری باز برای تشویق و تقویت همکاری، تعاملات غیر جدی و ارتباطات در یک فضای کاری زیبا و بسیار موفقیت آمیز بودند که افق فکری، a+I  را به چالش کشید تا این ایده را به پیش ببرد؛ افق فکری یک روش جدید کاری را برای گروه رسانه های دیجیتال می خواست. در پاسخ، این توسعه شامل فضاهایی می باشد که نظریه مرسوم از دفاتر باز را به چالش می کشد؛ به مانند فضاهای رفاهی که به رفاه حال کارکنان کمک می کند.

این توسعه شامل یک تراس می باشد که از یک سقف غیر قابل سکونت به فضایی درونی – بیرونی و یکپارچه که توسط تمامی شرکت استفاده می شود، تبدیل شد.

پنجره های بازشوی موجود به در و پنجره تاشوی شیشه ای تبدیل شد که به انتقالی یکپارچه و بدون درز میان محیط داخل و خارج اجازه می دهد.

ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
 
امروزه، ناویس 25 تا 30 درصد سهم بازار جهانی را در نرم افزار سیستم عامل های ترمینال به خود اختصاص داده است.
دفاتر ناویس
 
از جانب معمار : بیست و پنج سال قبل، دو نفر با مدرک دکترا از یولبی برکلی، ناویس را تأسیس کردند تا چالش های عملیاتی در کانتینرهای ذخیره سازی در مخازن حمل و نقل را حل کند.

سرانجام مؤسسین یک سیم عامل کنترل ترمینال را خلق کردند که می تواند تدارکات یک کارخانه کشتی سازی کامل را کنترل کند، در حالی که حرکات کانتینرها را نیز از کشتی ها به کامیونهای باربر و ماشینهای ریلی کنترل می کند.

امروزه، ناویس 25 تا 30 درصد سهم بازار جهانی را در نرم افزار سیستم عامل های ترمینال به خود اختصاص داده است.

دفتر مرکزی همیشه در اوکلند بوده است. هنگامی که ناویس تصمیم جابه جایی به دفتر مرکزی جدیدش در میدان جک لندن در اوکلند گرفت، فرصتی به وجود آمد تا به فرهنگ شرکتی که میان سبک کار مشترک و سبک کار سر به زیر در جریان می باشد، روح بخشیده شود.

ادامه مطلب
[ جمعه 6 دی 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

معماری اسلامی مسجد کول شریف kul sharif mosque در شهر کازان کشور روسیه

 

 


ادامه مطلب
[ دو شنبه 6 آبان 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

معماری یک ابزار ماورایی است ، معماری یک مفهوم است در یک بستر ، که بوسیله آن اثری به دست توانای معمار هنرمند خلق میشود برای پز دادن ، برای ابراز وجود کردن ، برای قدرت به رخ کشیدن و برای از این قبیل " ترین ها " ، " شکوهمند ترین " ، " عظیم ترین " .... و در نهایت رسیدن به قله پیشرفت علم و تکنولوژی ، چون برای خلق یک اثری که قابلیت های " پز" و " به رخ کشیدن " و" ترین ها " دار شدن را داشته باشد به ابزار و علم و فناوری و تکنولوژی نوین و پول و سرمایه هنگفت نیاز دارد که بایستی مهیا شود و " همه اسباب بزرگی همه آماده شوند". برای همین خاطر است که در خلق یک اثر جاویدان به یک بستر چندین ساله و یک بستر پر پول و یک خواهنده و سفرش دهنده دانا و توانا و ریشه دارنیازاست. تا مثلا مسجد شیخ لطف الله اصفهان شود که تاکنون بیش از چهارصد سال با صلابت و استواری به تمام دنیا فخر میفروشد و ما هنوز با آن " پز " میدهیم.

 

این ابزار ماورایی دست همه کس نیست ، همه جا نیست ، همه نمیتوانند از آن استفاده کنند . ولی مصنوع ساخت این ابزار ماورایی قابل دیدن برای عموم است ، قابل آه کشیدن و آرزو کردن برای دیگران است ، یک اصل انکار ناپذیر و مشهود قدرت معنوی و هنری جاویدان است ، یک اثر گرانبهاست ، بله یک اثر جاویدان است.

 

بله معماری یک ابزار ماورایی است ، یک مفهوم است در یک بستر.

قدیما در همه جای دنیا اعیان و اشرافی بودند ، اینها از سایر مردم متمایز بودند و درثروتشان و نحوه زندگی کردن و رفتار و منش و خوراک و پوشاک شان ، این وجوه تمایز کاملا مشهود بود و بین اینها رقابت هایی سخت وجود داشت و به قول خودمون چشم و هم چشمی شدیدی با هم داشتند.آنها که از قشر اعیان و اشراف بودند و این رقابت ها را با هم داشتند که کاری نداریم ولی عده ای دیگر بودند که از آن قشر نبودند و میخواستند ادعا کنند که جزو اعیان و اشراف هستند و توانایی و ثروت و زورشان هم نمیرسید ، با انجام یک سری ظاهر سازی مثلا با تهیه وخرید اصل یا بدل بفرض کفش و کلاه و لباس مثل فلان اعیان واشراف ، ادای ظاهری آنها را در می آوردند تا ثابت کنند که مثل اونها هستند.

 

البته ناگفته نماند رقابت ها میتواند یکی از عوامل پیشرفت و توسعه هم محسوب بشوند

 

حالا متاسفانه حکایت معماری هم اینچنین شده.

[ سه شنبه 30 مهر 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

 آکواریوم جورجیا واقع در آتلانتای آمریکا، بزرگترین آکواریم جهان است که حجمی معادل 8.1 ملیون گالن آب تازه دریا را در خود جای داده است. در این آکواریم 100 هزار حیوان آبی از 500 گونه جانوری نگهداری می شود.

 

 


ادامه مطلب
[ دو شنبه 25 شهريور 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
سوئيت ولارد (Suite Vollard)؛ تنها ساختمان چرخان در جهان
سوئیت ولارد اولین ساختمان چرخان در جهان است؛ ساختمان با بتن مسلح و قاب‌های فلزی عظیم ساخته شده‌است، در نما مصالح بنایی بكار نرفته است، قاب‌های عظیم وینیل، پانل‌های شیشه‌ای، سایه‌ها را هر 90 درجه تغییر می‌دهد موتورها با كنترل از راه دور كار می‌كند و هر آپارتمان را بصورت انفرادی می‌چرخاند، افراد ساكن از آیارتمان‌هایشان چشم انداز و محوطه بیرون را در حال تغییر می‌بینند.
بود
از داخل ساختمان سوئيت ولارد چشم انداز بيرون مدام در حال تغيير است. تنها با فشار يك دكمه، ساكنين هر آپارتمان مي‌توانند ديدي 360 درجه نسبت به چشم انداز اطراف داشته باشند. مورو (Moro) شركت سازه مستقر در كورتبيا است كه ساختمان سوئيت را ساخته است اين ساختمان تنها ساختمان چرخان در جهان مي‌باشد. معماران برونودوفرانس هدايت كننده فني با مورو، سرجيو سيلكو پروژه را طراحي كرده‌اند كه نياز به داشتن كارشناسان حرفه‌اي در زمينه‌هاي گوناگون داشته‌اند.
طراحي پيچيده و مرحله آزمايش بيش از يكسال طول كشيد. بعد از هماهنگي كامل بين سيستمهاي مكانيكي كه آپارتمان را مي‌چرخاند و طراحي معماري ساختمان، تيم قالبهاي وينيل پنجره را بعنوان بهترين راه حل تكنيكي براي ما، انتخاب كرد، قاب طبقه اي 958 فوت مربعي جانبي، با مهارهاي فلزي عمودي متصل به پايه ساخته شده بود.
بخش انتهايي ساختمان بصورت تلسكوپي به راهنماي انحنا داري كه توسط دال بتني محكم شده، چفت و بست شده است. چفت و بستهاي جانبي مي‌توانند با هم با قابها به چرخش در آيند.
سيستم چرخدنده‌ها و زنجيرهاي چرخان، چرخش را تحت تأثير قرار مي‌دهند. هر آپارتمان سيستم موتور مستقلي دارد كه با استفاده از كنترل از راه دور كار مي‌كند. يك چرخش كامل 360 درجه در جهت عقربه‌هاي ساعت يا در خلاف عقربه‌هاي ساعت، يك ساعت طول مي‌كشد و سيستم مجهز به دستگاه تايمر مي‌باشد.
محدوده بار براي اجراي خوب موتور 150 كيلوگرم فوت بر مترمربع، سرجمع 13 تن است. در نما مصالح بنايي بكار نرفته است.

ادامه مطلب
[ دو شنبه 2 شهريور 1390برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
خاطرات بازیهای شادکودکانه در کوچه های داغ تابستان برای همه ما زنده است اما این روزها بچه های ما در قفس آپارتمان ها محبوس شده اند و اتاق های کوچک و نقلی جای حیاط های بزرگ را گرفته اند.

 

زندگی در آپارتمان ماهیت بازیهای كودكانه را هم تغییر داده َ؛ این به معنای چرخشی در امكانات و گرفتارشدن نسل جدید در چنبره چه كنم های اوقات فراغت است.

خیلی لازم نیست به گذشته ها رفت؛ فقط کافی است کارنامه های تحصیلی ات را در بیاوری و برسی به خاطرات دهه 60. روزهای داغ تابستانش را با گرفتن قبولی و خوشحالی ات که روی سنگفرش کوچه پس کوچه های مدرسه تا منزل کش می آمد را مرور کنی.

 

پیوند بازی های نسل قدیم با کوچه
بازی توی آن دوران و قبل تر از آن وقتی پدران و مادرانمان انجامش می دادند، با کوچه پیوند داشت. از وقتی هم که مدرسه می رفتیم دامنه اش وسعت می گرفت و شادابی اش بیشتر می شد.

قایم باشک، گرگم به هوا، الک دولک، هفت سنگ، خاله بازی و معلم بازی توی همه محله ها دیده می شد. دنبال پرنده ها می کردیم و اگر بچه گنجشکی از بید همسایه به خاک افتاده بود، با همان دستان پر از شیطنتی که زنگ می زدیم و فرار می کردیم؛ می رساندیمش به سرشاخه های امن لانه مادری و بعد در لذت این نجات غرق می شدیم.
 


ادامه مطلب
[ شنبه 29 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

AA Tehran Visiting School با همکاری گروه BIG و همیاری رسانه‌ای همشهری‌معماری همایش و نمایشگاهی با تمرکز بر آثار و سبک معماری این گروه برگزار می‌کند.

 

همایش در ۷ مرداد و روز افتتاحیه نمایشگاه با سخنرانی کی‌اوی برگمن، مدیر شرکت و شریک بیارکه انگلس، آغاز می‌گردد؛ این برنامه با جلسه پرسش و پاسخ معماران و نمایش فیلمی از طراحی و اجرای پروژه‌های این گروه معماری ادامه می‌یابد و با افتتاح نمایشگاه و گفتگوی آزاد حضار و نمایندگان AA (مدرسه انجمن معماری لندن) و گروه BIG به پایان می‌رسد.

نمایشگاه آثار BIG پس از برگزاری همایش از ۷م تا ۹م مرداد در مرکز همایش‌های بین‌المللی رایزن (کروکی) پذیرای بازدید عموم است.

علاقه‌مندان می‌توانند جهت اطلاعات بیشتر و خرید بلیط همایش افتتاحیه با شماره ۴-۸۸۰۴۸۸۲۰ تماس بگیرند.
 

[ جمعه 28 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

ایده جدیدی برای کابردی شدن هر چه بیشتر موزه ها

شهرداری بیشتر نقاط جهان هر کدام به نوعی مشغول طراحی اماکن و فضاهایی هستند که با داشتن یک فضای کاملا معمارانه مردم را نیز در آن به هنر در زندگی خود دلگرم کنند.

از جمله این موارد طراحی موزه ای در شهر تایپه تایوان بود که در داخل بزرگترین پارک این شهر انجام گرفت تا با استفاده از فضای زیبای پارک یک چشم انداز بسیار زیبا را برای بازدیدکننده گان از موزه این شهر ایجاد نماید

 


ادامه مطلب
[ سه شنبه 25 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

معماری موزه ها

گالری ها
گالری ها که برای نمایش آثار هنری و اشیاء فرهنگی و علمی مورد استفاده قرار می گیرند باید دارای شرایط زیر باشند:
- از نظر حفاظت در مقابل خرابی، دزدی، آتش سوزی، رطوبت، خشکی بیش از حد، نور شدید آفتاب و گرد و غبار مطمئن باشند.
- در شرایط عادی، زاویه ی دید انسان (۵۴ یا ۲۴ درجه به بالای سطح تراز چشم) در مورد تصویری که در فاصله ی ۱۰ متری قرار داشته و سطح آن کاملا روشن است موقعی حاصل می شود که ارتفاع تصویر آویخته شده ۴۹۰۰ میلیمتر در بالای سطح دید و ۷۰۰ میلیمتر به پایین سطح ادامه داشته باشد. تنها در مورد تصاویر بزرگ چشم انسان مجبور است از پایین تصویر تا به بالای زاویه ی دید حرکت کند. بهترین موقعیت برای نصب تصاویر کوچک (نقطه تاکید: سطح افق در تصویر) عبارت از محلی هم تراز با دید تماشاگر است.
-اشیاء مورد نمایش باید طوری قرار داده شوند که بدون زحمت در معرض دید مردم قرار بگیرند.

برای دیدن مطلب به صورت کامل و همچنین دانلود آن به ادامه مطلب مراجعه کنید.


ادامه مطلب
[ سه شنبه 25 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

دفتر معماری فاستر و همکاران از چادرهای بدوی عرب الهام گرفته اند تا ترمینال جدیدی که همین هفته در پایتخت اردن، شهر امان افتتاح کردند را طراحی و اجرا کنند.

 نقشه فرودگاه - پلان فرودگاه - airport plan

این فرودگاهکه درست بیرون پایتخت این کشور قرار گرفته است، با طرح مدولارش امکان توسعه این فرودگاه را در آینده میّسر می‌کند. برنامه این است که تا سال ۲۰۳۰ ظرفیت این فرودگاه از ۳.۵ میلیون مسافر در سال به ۱۲ میلیون افزایش پیدا کند.

برای دیدن نقشهها و پلان های بیشتر به ادامه مطلب مراجعه کنید.


ادامه مطلب
[ جمعه 21 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

سی و هشت ساله، تا کنون مدل بناهای معروفی از جهان را با خلال دندان ساخته است. در این تصویر استن روی ماکت معبد انگكور وات کار می کند که به گفته وی پیچیده ترین کاری بود که تا به حال ساخته است.

 

ساخت ماکت های هنری با خلال دندان (تصویری) - www.taknaz.ir

[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

شهر خلال دندان، حاصل 6 سال پشتکار، 6 میلیون خلال دندان و 170 لیتر چسب مایع

ساخت ماکت های هنری با خلال دندان (تصویری) - www.taknaz.ir

 

[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

تکنولوژی اطلاعات و سیستم های دیجیتال، پزشکی را به همسویی در سیستمی واحد قادر می سازد.


با ورود تعدادی از سیستم های دیجیتال به داخل بیمارستان ها، کارفرمایان برای پذیرفتن سیستم های شبکه ای و استفاده از آنها مشتاق می گردند. از نقطه نظر پزشکی، این سیستم ها شامل هر دو نوع سیستم های اطلاعاتی و کلینیکی نظیر سیستم الکترونیکی ثبت مدارک پزشکی (EMR) ، سیستم های ارتباطی و بایگانی تصاویر (PACS) ، و علامتگذاری فرکانس های رادیویی (RFID) می باشند. در این میان سیتم هایی همچون احضار پرستار، هشدار آتش و دور سنجی و نظارت بر بیمار(مونیتورینگ اعضای حیاتی بدن) در شبکه های جداگانه ای قرار می گیرند. سیستم های ارتباطی نظیر کنفرانس ویدیویی از راه دور و پیج افراد نیز در سیستم هایی مجزا و سیستم های امنیتی نظیر مراقبت از کودکان به عنوان آیتم های جداگانه ای مطرح می باشند.


ادامه مطلب
[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

بیمارستان ۱۶۵ تخت خوابه کودکان رندال به مساحت ۳۱۰۳۰ متر مربع توسط دفتر معماری (ZGF Architects LLP) در سال ۲۰۱۲ در ایالت پورتلند (شهر ارگون) آمریکا به اتمام رسید.

نقشه بیمارستان - پلان بیمارستان - عکس بیمارستان - معماری - سه بعدی بیمارستان

طراحی برای کودکان بیمار و خانواده‌هایشان یک فرصت استثنایی به شمار می‌‌آید. در ابتدای روند طراحی با گروه مدیریت بیمارستان جلسات متعددی گذاشته شد و ۱۰ ارزش برای رسیدن به اهداف طراحی شناسایی شدند.

برای دیدن عکس و نقشه های کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید.


ادامه مطلب
[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

کلمه کاروانسرا ترکیبی از کاروان (کاربان) به معنی گروهی مسافر که گـروهی سفر می‌کنند و سرای، به معنی خانه و مکان است. هـردو واژه برگرفته از زبان پهلوی است
کاروانسرا محل یا بنایی است که کاروان را در خود جای می‌دهد.

کاروانسرا

پلان کاروانسراها معمولاً مربع یا مستطیل شکل است، با یک ورودی برجسته عظیم و بلند، و بدون نقش، با دیوارهایی که گاهی اوقات بادگیرهایی در انتهای آن تعبیه شده است.

تحول و گسترش کاروانسراهای ایران در ادوار مختلف بستگی به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و … داشته است.

برای خواندن باقی این نوشته به ادامه مطلب مراجعه کنید.


ادامه مطلب
[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

نامهای باستانی وگوناگون آن مانند واتفر، بادهنج، باتخان، خیشود،خویش خوان ،خیشور، ماسوره و هواکپ بر می آید که پدیده ای بس کهن است.

بادگیر، معماری ایرانی ، معماری ، پلان

¨ هنگامی که درمنطقه باد مطلوب،باد غالب است از بادگیرهای بلند و 4 طرفه استفاده میشود.وقتی بادهای پرگردوخاک کویری را شاهد هستیم بادگیر خوب کار نمی کند و در عوض مکشهایی که به جای بادگیر پیش بینی شده هوای سردابها را خنک می کند . ¨ جریان هوا در خانه بدین صورت است که دهانه سرداب زیر ایوان ساخته می شود و مختصر جریان هوا در حیاط از راه دهانه سرداب به سرداب،و به وسیله دو یا یک مکش به بالا کشیده میشود. ¨ بادگیر در خانه معمولا در محلی قرار میگیرد که با توجه به وسعت خانه و تعداد ان ،قسمت تابستان نشین را خنک کند. اتاقی را که بیشتر در تابستان مورد استفاده قرار میگرفته را بادگیر میگذاشتند. ¨ یک حالت قرار گرفتن بادگیر درست در محور اتاق پنج دری وسط یا در دو طرف ان و یا در محور تالار بوده که معمولا به سرداب زیر نیز راه داشته است. ¨ در شهرهایی که باد مطلوب جهت مشخصی دارد به بادگیر یک طرفه برخورد می کنیم ،در این گونه مناطق بیشتر ایوانها و بادگیرها به علت باد مطلوب ساخته شده و شهر جهت محسوسی به خود میگیرد. در برابر بادهای طوفانی که بر پشت بادگیرها می وزد، این بادگیرها کار مکش را انجام داده و هوای داخل را بیرون میکشند.


ادامه مطلب
[ جمعه 7 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

مجموعه ورزشی چند منظوره شهر مسکو

معمار : Asadov Architectural Studio

مکان : مسکو – روسیه

سال اجرا : 2011

مساحت : 5980 متر مربع

سالن ورزشی - سالن ورزشی چند منظوره - مجموعه ورزشی - پلان مجموعه ورزشی - نقشه سالن ورزشی


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 6 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

شهر سازی و طراحی و برنامه ریزی شهری در شهرهای توریستی و جاذب گردشگر با دیگر شهر ها تفاوت دارد . این گونه شهرها بایستی دارای نظمی خاص و چشم نواز و با هنر و زیبایی مختص آن محیط طراحی و اجرا شوند و دارای ضوابط و مقررات خاص گردشگری باشند. الزاما بایستی ظرفیت های پذیرش توریست ها و مهمانها مشخص باشد تا شهرداری به معنای عام امکان پذیر شود.

بطور مثال شما در منزل خود نشسته اید اگر با یا بی برنامه دو یا سه نفر مهمان از نزدیکان شما سر زده وارد شوند به احتمال قوی میتوانید پذیرایی خوبی داشته باشید ، در صورتیکه این رقم به پنجاه نفر برسد چه اتفاقی برایتان میافتد آیا قادر به پذیرایی هستید ؟

این مثال قابل تعمیم به شهر هم هست .

چند سالیست که گردشگری به شیوه مزاحمت و با چادر زنی کنار معابر و فضاهای عمومی شهرها اتفاق میافتد که پدیده ای نا پسند و خارج از همه قواعد زیستی ، بهداشتی ، ایمنی ، شهری و شهر نشینی و ..... است

باید چاره ای اندیشیده شود .

[ چهار شنبه 2 فروردين 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
[ چهار شنبه 5 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
پرسپکتیو دو نقطه ای
 
اگر دوربین عکاسی را کمی بچرخانیم ( لنز دوربین موازی با نمای روبرو نباشد) محور y پرده تصویر را قطع میکند مانند محور X
و در این حالت نوع پرسپکتیو ما دو نقطه ای میشود و دو نقطه گریز پیدا میکند مانند شکل بالا که میتوان پیاده رو سمت راست را محورX و پیاده روی سمت چپ را محور y در نظر گرفت که هر کدام به سمتی میروند (هرکدام به یک نقطه گریز مجزا)

اگر دوربین عکاسی را کمی بچرخانیم ( لنز دوربین موازی با نمای روبرو نباشد) محور y پرده تصویر را قطع میکند مانند محور X
و در این حالت نوع پرسپکتیو ما دو نقطه ای میشود و دو نقطه گریز پیدا میکند مانند شکل بالا که میتوان پیاده رو سمت راست را محورX و پیاده روی سمت چپ را محور y در نظر گرفت که هر کدام به سمتی میروند (هرکدام به یک نقطه گریز مجزا)....
تفاوت قرار گرفتن پلان شکل نسبت به پرده تصویر را میتوانید در شکل زیر ببینید
 

ادامه مطلب
[ چهار شنبه 5 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

برج رادیو تلویزیونی ترکمنستان به عنوان شاهکار معماری جهان در کتاب رکودهای گینس ثبت شد.این برج که "اوغوزخان" (جد ترکمن‌ها) نام دارد، برج جدید و مدرن رادیو تلویزیون دولتی ترکمنستان است که ماه گذشته میلادی با حضور رئیس جمهور ترکمنستان به مناسبت بیستمین سالگرد این کشور افتتاح شد.

عشق آباد - ترکمنستان


ادامه مطلب
[ چهار شنبه 5 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

تاثیر فضاهای داخلی بر شکل معماری بیمارستان

 

 

ارتباطات درون بخش ها، ایجاد بهترین و کوتاه ترین رابطه مرکزپرستاری با اطاقهای بستری، تعداد تخت های تحت مراقبت، چگونگی آرایش اتاقها گرد آن وطریقه نورگیری، شکل بخش های بستری را تعیین می کنند. ترکیب چند بخش کنارهم و سپس با روی هم قرارگیری آنها، شکل هندسی برج بستری بوجود می آید. در بیشتر بیمارستان های ساخته شده با استانداردهای تجربه شده وبازدهی خوب، شکل هایی مشابه حروف الفبا حاصل شده که منعکس کننده ارتباطات بخش هاست. به طورمثال فرم های H,T,Y,Xنمایانگرراهروهای ارتباطی بخش ها هستند که به شکل برج در طبقات تکرار شده اند. البته دراین فرم ها، بخش ها به شکل راهرویی مستقیم طراحی شده اند و مسائل اقتصادی و عملکردی در این فرم ها بررسی شده اند.
هرگونه نواندیشی دراین ارتباط، مانند شکل آرایش تختها گرد ایستگاه پرستاری که طریقه مراقبت بیماران رابهتر کند یا سیستم های جدید کنترل بیماران که ممکن است با پیشرفت های پزشکی علمی توسط کامپیوتر انجام شود و درشکل درونی بخش تاثیربگذارد، در نهایت فرم خارجی بیمارستان را متاثر خواهد کرد.
بیمارستان ها، معمولاً راهروهایی با اطاق های کوچک منشعب شده ازآنها هستند. توجه به دید بیمارعاملی تعیین کننده در ارتباطات درونی فضاهای بیمارستان به حساب می آید. برای رهایی از یکنواختی چنین منظره ای می توان راهروها را به شکل فضاهای دلپذیرتری طراحی کرد که در محل های پرستاری تبدیل به مکان های بی تکلف بشوند. البته ازبین بردن راهروها در بخش ها کارساده ای نیست. دید مستقیم برای پرستار بسیار بهتر است و هم چنین امکان گسترش آینده، دلیل منطقی برای وجود راهروهاست. لازمه ایجاد اشکال دیگر بخش ها توجه به این دو نکته است.


ادامه مطلب
[ چهار شنبه 5 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

Green Rollercoaster High-Rise Takes Off in Vietnam


ادامه مطلب
[ چهار شنبه 5 تير 1392برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

آرمان های عملکردگرایانه
یکی از کنجکاو ترین و دور از دسترس ترین پدیده های نیمه ی قرن نوزدهم نیاز گسترده و مصرانه در تقاضای یک معماری جدید بود که در حدود سال۱۸۹۰ به اوج خود رسید زمانیکه گستره ی تجاری فولاد و بتن مصلح توصعه ی قابل ملاحظه ای یافت. نیاز به پاسخ گویی به خواسته ها ی جدید از جمله نیاز به ساختمان های صنعتی ، راه آهن ، مرکز خرید، زندان ها ، بانک ها ، کار خانه جات، خانه های شهری ، خانه های کارگری …که ناشی از صنعتی شدن بود عمدتا خطوط و فرمها تناسباتی منتهی شد که در الفبای معماری ما جایی نداشته بود .

مبلغینی نظیر جیمز فرگوسن در نظریه های خود پا را از تحول تدریجی فرمهای کلاسیک و قرون وسطایی فراتر نهاده اند او معماری معاصر شرقی را به واسطه ی تداوم ظهورش در تطابق با یک سنت پایدار میشود و آنچه فرگوسن و پیروانش میخواستند دگرگونی بود در راستای دگرگونی های اجتماعی و فنی که در تمدن جدید در شرف وقوع بود و سفارش دهندگان و مشتریان آخرین افرادی بودند که در طلب یک دگرگونی بودند . در قرن نوزدهم معماران و اندیشمندان برای به ظهور رسانیدن معماری جدید به نتیجه ی مهمی رسیدند و به قیاس معماری با مقوله های مختلف پرداختند که قیاس های عملکردی مهمترین قیاس بودند که عبارت است از:


ادامه مطلب
[ یک شنبه 13 اسفند 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

روز مهندس-در قديم مهندس به شخصي اطلاق مي شده كه به علم هندسه آگاهي مي داشت. روزپنجم اسفند در تقويم‌ها روز بزرگداشت دانشمند بزرگ ايراني "خواجه نصرالدين طوسي " و "روز مهندسي" اعلام شده است.روز بزرگداشت خواجه نصیر الدین طوسی و روز مهندس بر تمامی مهندس ها مبارک باد.به امید پیشرفت روز افزون کشور عزیزمان ایران.

 

 

 
نگاره: ‏دوستان روز مهندس بر تک تک شما عزیزان مبارک باشد . باشد که در کار بیشتر از علممان استفاده کنیم تا تجربه مان
            همتونو دوست دارم!!!‏

 

 

 
[ جمعه 4 اسفند 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

با تمرکز بر معماری محلی، طرح پیشنهادی برای مسجد امیرالمونین توسط آتلیه معماری CAATاز زندگی روزمره فاصله می گیرد تا به فضای عبادت در ورودی بنا نزدیک شود.

یکپارچگی طرح پیشنهادی نقش خود را به عنوان یک مرکز فرهنگی و مذهبی در مقیاس منطقه ایفا می کند و در عین حال با بستر خود نیز در تعامل است.

در جستجوی مفهوم پروژه در تهران، این طرح یکی از اصول معماری ایرانی یعنی (سلسله مراتب) در کیفیت سازماندهی فضایی را آشکار نموده است.

با این روش لایه بندی فضاها، می توان رد پای سکانس های فضایی را در بناهای تاریخی خصوصا از نوع مذهبی آن دنبال کرد.

مقایسه بلوک های امروزی در یک شهر بزرگ با بلوک های ساختمانی فشرده که مسجد در آن قرار دارد و منطقه ای که مسجد با آن کار می کند، تیم طراحی را به چشم انداز جدیدی هدایت کرده که طرح پیشنهادی را در ارتباط با زندگی سنتی و مدرن قرار می دهد.

در درون محدودیت های مرزهای سایت، همسایگان و شکل گیری مسجد در ارتباط با نیازهای عملکردی یک چنین بنایی مانند تالار عبادت و فعالیت های جانبی، دسترسی ها و فضاهای جدا برای مردان و زنان و...در کنار معماری بومی شمال تهران باعث شد عناصر مسجد همچون مناره، صحن، حیاط و گنبد به گونه ای ادغام شوند که فضاهای کاملا جدید ایجاد کنند.


ادامه مطلب
[ سه شنبه 1 اسفند 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

استودیو طراحی کره ای کلکسیون ZIP:PERخود را نمایش می دهد که شامل مبلمان غیرعادی و گه گاه بامزه ای می باشد.
زیپ ها معمولا به پارچه ها دوخته می شوند، ما آن را برای ایجاد تنوع در مبلمان سخت جای دادیم.
زیپ های اغراق شده مبلمان را با نمک و کنایه دارمی سازند.
یک چنین مبلمانی در یک اتاق مدرن یا اتاق بچه بسیار عالب به نظر می آید و در هر صورت توجه زیادی را به خود جلب خواهد کرد.
 

ادامه مطلب
[ سه شنبه 1 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

 

 فصلنامه معماری و طراحی داخلی "خانه و دفتركار" قصد دارد ، مسابقه ای تحت عنوان "معماری از نگاه دوربین " برگزار نماید.

هدف از برگزاری این مسابقه ، به تصویر كشیدن زوایای پنهان این هنر، از نگاه یك عكاس و معرفی بهتر و دقیق تر، این مهم به اقشار خاص و عام جامعه می‌باشد .

آثار برتر و انتخابی ضمن چاپ در شماره آتی فصلنامه خانه و دفتركار ، دز گالری ای كه هم زمان با همایشی مرتبط توسط این فصلنامه و به همراهی انجمن معماران و طراحان داخلی ایران برگزار خواهد ‌شد ، به نمایش درخواهد آمد.

لذا از شما عكاسان ، معماران و طراحان داخلی دعوت می‌گردد تا آثار خود را در زمینه دیتیل های معماری ، نماهای ساختمانی ، طراحی داخلی و چیدمان ، با رعایت شرایط ذیل ، جهت شركت در مسابقه ارسال نمایید.

 


شرایط شركت در مسابقه:

تحویل آثار:

نحوه ارسال:

عناوین مسابقه:

جوایز مسابقه:

مهلت ارسال عكس‌ها:

ادامه مطلب
[ دو شنبه 1 اسفند 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
[ یک شنبه 1 اسفند 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

معماری مساجد

قسمت سوم

دکتر بهناز امين زاده گوهر ريزی

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

4 - ارتباط صحن با باغ های اسلامی

اهمیت نمادین آب در فرهنگ مردم خاورمیانه به قبل از دوره ی اسلامی باز می گردد . قرآن مجید تاکید بیشتری بر مرکزیت آب در حیات موجودات داشته؛ بهشت را به عنوان باغی که در زیر آن جوی هایی در جریان است توصیف می کند. علی رغم بهره گیری از آن در قالب آبنماها و فواره های کوچک در مساجد جامع عهد بنی امیه آثاری از آنها باقی نمانده است و قدیمی ترین نمونه ی باقی مانده در مسجد جامع سامره است. ارتباط حیاط با باغ در معماری اسلامی در قرون وسطی وقتی که استقرار آبنماه در مرکز حیاط با فرم های متفاوت مورد تاکید قرار می گیرد بسیار به یکدیگر نزدیک می شوند. مسجد قیروان که صحنی شامل فواره های و جویبارهایی برای عبور آب جاری داشته است از بهترین نمونه هاست. در تاکید بر ابعاد بصری و اهمیت آبنماهای مستقر در مرکز صحن ، سقفی روی آن بنا می شده است. در مسجد محمد پاشا در استامبول که توسط سینان معمار معروف دوره ی عثمانی در 1572میلادی طراحی شده است، سقف گنبدی آبنما، اولین عنصری از مسجد است که پس از طی کردن پله ها و رسیدن به حیاط مسجد که در طبقه اول قرار گرفته دید ناظر را به خود جلب می کند.


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 12 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]

معماری مساجد

قسمت دوم

دکتر بهناز امين زاده گوهر ريزی

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

سنت پیشینه: استفاده از حیاط مرکزی در بین النهرین به زمان اوروک (2500– 3000 ق.م) بر می گردد. که به عنوان یک فرم کلی در احداث قصرها به کار می رفته است. قصر مسلیم در کیش متعلق به پادشاه سومری (بنا شده در حدود 26000 سال ق . م) یکی از قدیمی ترین نمونه های باقی مانده از حیاط مرکزی است. در قصرهای هخامنشیان نیز از حیاط های مرکزی استفاده می شده است حیاط مرکزی که قبل از اسلام به دلایل گوناگون مورد استفاده بوده در فرهنگ اسلام به عنوان بیانی از احساس مسلمین نسبت به فضا معنا یافته و چه از نظر کاربردی و چه از دید سمبلیک به اوج خود می رسد.

 

 

سير تحول در صحن مساجد

 

علی رغم دسته بندی هایی که در رابطه با معماری مساجد صورت گرفته است تقسیم بندی حیاط مساجد در معماری اسلامی و به طور مشخص سیر تاریخی و تنوعات بومی آن تقریباً بدون مطالعه مانده است. با این حال در ارتباط با موقعیت الگوی حیاط (صحن) نسبت به زمین مسجد صحن مساجد را می توان در دسته بندی زیر خلاصه کرد:


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 12 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مساجد

قسمت اول

دکتر بهناز امين زاده گوهر ريزی

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

علی رغم بهره گیری از سبک ها، تکنیک ها و مصالح متفاوت در ساخت مساجد در ممالک مختلف اسلامی، حیاط مرکزی یا صحن یکی از عوامل وحدت دهنده به معماری مساجد در طول تاریخ بوده است. این عامل در شکل گیری مساجد دوران اولیه ی اسلام نیز نقش مهمی داشته است. حیاط مرکزی گر چه در فرهنگ معماری قبل از اسلام نیز وجود داشته است، ولی در ارتباط با جهان بینی اسلام معانی جدیدی یافت و عامل مهمی در بیان معماری درونگرا که خصیصه ی ویژه ی معماری اسلامی است، شد.

با این حال اهمیت چنین فضایی آن طور که باید مورد شناسایی و تحقیق قرار نگرفته است. فقدان تحقیقات و مدارک در مورد صحن مساجد هم در زمینه ی ادبیات مربوط به معماری مساجد مطرح است (بیشترین تحقیقات و بررسی ها در ارتباط با ویژگی های بنا، شیوه های ساخت و تزیینات مربوط به آن در دسترس است) و هم در مقوله کاربردی و معانی نمادین و معنوی این کمبود وجود دارد. به همین دلیل و سایر ادله ی مبتلا به جوامع امروزی مثل بهره وری حداکثر از زمین، ایجاد دسترسی سریع از معبر به شبستان مسجد و عدم شناسایی اهمیت و معنای حیاط مسجد، در طرح های جدید، مساجد غالباً استفاده از صحن محدود گردیده است.

این مقاله در شناسایی هر چه بیشتر فضای حیاط مساجد ابعاد کیفی و اهمیت عملکردی آن به بررسی الگوهای اولیه و تحول حیاط مساجد و نیز کیفیات فضایی آن از قبیل تطابق فرم با عملکرد و تشابهات صحن مساجد با باغ های اسلامی می پردازد.


ادامه مطلب
[ پنج شنبه 12 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مسجد

قسمت پنچم

ج) تزييناتی مجازند که حدود الهی را نقض نمی کنند.

مطابق با آنچه که از قرآن کریم بر می آید نفس تزیینات در مسجد حرام نیست بلکه آنچه در این زمینه از آن نهی شده است همانا شکستن قانون خدا و حدود معقولی است که برای هر مسئله منجمله امر تزیینات در مسجد در نظر گرفته شده است. در زبان قرآن کریم این نادیده گرفتن قانون و شکستن حدود الهی «اسراف» نام نهاده شده است. قرآن کریم و حدیق به عنوان دو منبع اصلی و سرچشمه ی تفکر توحیدی اسلام متفقاً اسراف را مترادف با ظلم و بی عدالتی (به معنی عدم تعادل گرفته اند. قرآن کریم می فرماید:

قل امر ربی بالقسط و اقیموا وجوهکم عند کل مسجد وادعوه مخلصین له الدین کما بداکم تعودن. فریقا هدی و فریقا حق علیهم الصلاله انهم التخدوا الشیاطین اولیا من دون الله یحسبون انهم مهتدون. یا بنی آدم خذوا زینتکم عند کل مسجد و کلوا و اشربوا و لاتسرفوا انه لا یحب المسرفین قل من حرم زینه الله التی اخرج لعباده و الطیبات من الرزق قل هی للذین آمنوا فی الحیوه الدنیا خالصه یوم القیامه کذالم نفصل الایات لقوم یعلمون قل انما حرم بی الفواحش ما ظهر منها و ما بطن و الاثم و البغی بغیر الحق و ان تشرکوا بالله مالم ینزل به سلطاناً و ان تقولوا علی الله ما لا تعلمون.»


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مسجد

قسمت چهارم

تزيينات در مسجد

بورکهارت می گوید که هنر اسلامی به ویژه در آنجا که با مکان های عبادت حضرت حق مربوط می شود فضایی را می آفرینند که در آن عبادت حق آن چنان است که شایسته است انجام پذیرد. فضایی که بر رحمت فرشتگان گشوده و در مقابل وسوسه های تاریک شیطانی بسته است. (بوکهارت، هنر اسلامی ، زبان و بیان)

چنین فضایی در آن واحد به دو عملکرد که مکمل یکدیگرند پاسخ می گوید: نخست آن که زیبایی عبادت حق را جلوه گر می سازد و در همان زمان آن زیبایی را حفظ می کند در این رابطه آنچه که از اصول شریعت قابل استنتاج است به قرار زیر است:

الف) عظمت و جلال مسجد

حضرت امام خمینی در باب عظمت و جلال مکان های عبادت در کتاب کشف الاسرار خود آیه 33 سوره حج را سند بحث خویش قرار می دهد در این آیه کریمه مبارکه می خوانیم:

«و من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب» کسی که شعارهای خدا را (که زیر بنای آنها عبادت است) احترام کند از پرهیزکاری قلب اوست.


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مسجد

 

قسمت سوم

مسجد حضور حضرت حق

در تبيين مقام و منزلت روحاني مسجد به ذكر حديثي از صادق آل محمد بسنده مي كنيم چرا كه در خانه اگر كس است يك حرف بس است حضرتش مي فرمايند:

«چون به درب مسجد رسيدي بايد بداني كه بارگاه پادشاهي عظيم را قصد كرده اي كه بر بساطش به جز پاكيزگان قدم نمي گذارند، و به جز صديقان به كسي اجازه همنشيني با حضرتش داده نمي شود، پس در قدم نهادن بر بساط خدمت پادشاه بايد تو را هيبتي قرار گيرد زيرا خطر بزرگي تهديدت مي كند. (بر حذر باش كه سر مي شكند ديوارش). در بارگاهي وارد شدي كه صاحبش قادر مطلق است و هرچه بخواهد در مملكتش اجرا مي كند، يا به عدالت با تو رفتار مي كند و مناقشه در حساب مي فرمايد و مطالبه صدق و اخلاص كند پس از تو رخ بپوشد و عبادت تو را نپذيرد هرچند (از نظر كميت) آن عبادت فراوان باشد و اگر فضلش شامل حال تو گردد طاعت ناچيز و بي ارزش تو را قبول فرمايد و پاداش بزرگ مرحمت كند.

(پس بر درب او) و در حضور حضرتش ناتواني، غفلت، پشيماني و نيازمندي خويش را تصديق كند و اكنون كه به منظور پرستش و همنشيني با او به سوي حضرتش رو كرده اي رازهاي خويش را بر او عرضه دارد كه رازهاي پنهان و آشكاراي تمامي مخلوقات بر او پوشيده نيست.

بكوش تا در حضور او همچون نيازمندترين بندگان حضرتش باشي. وقلب خويش را از غفلت (از پرداختن به غير او)، و آنچه مانع ارتباط تو با خداي تو مي شود خالي ساز، زيرا او به جز پاكان و صديقان هرگز كسي را به حضور نمي پذيرد. پس به انتظار بمان و بنگر كه نام تو در كدامين فهرست هويدا مي شود. اگر كامت از شيريني همنشيني در خلوت و مناجات و هم صحبتي با حضرتش شيرين گشته و اگر از شراب مهر و رحمتش نوشيدي و از پاسخ (چون شكرش) بي خود گشته اي. پس بدان كه در خور بندگي حضرتش در آمده اي. پس به درون آي كه تو بار يافته اي و در پناه حفاظت او امان يافته اي. ولي اگر جز اينها برتو گذشت پس به درگاهش وقوف كن همچون مضطري كه چاره هايش به شكست رسيد، اميدش نااميد شده و زمان او به سرآمده است. اگر خداوند جل و علا در تقرب به او پناه خواستن در حضور حضرتش صداقتي را در قلب تو ببيند با چشم رحمت، شفقت و مهر بر تو بنگرد و به هر وسيله اي كه دوست بدارد راضي باشد تو رامساعدت كند زيرا او است و بخشندگي را نسبت به بندگان بيچاره اش دوست مي دارد، آنها كه در توسل به حضرتش خود را محتاج مي بينند، آن كساني كه براي به دست آوردن دل او و كسب رضايش از در خانه او وارد مي شوند.


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مسجد

قسمت دوم

در بيان ديگر جلوه هاي جمال معنوي در مسجد ميتوان گفت:

مسجد تنها خانه اي است كه مطابق با بيان قرآن كريم براي ناس است، يعني براي همه مردم، خواه سياه باشند و خواه سفيد، خواه سرخ و خواه زرد، خواه غني و خواه فقير، خواه زشت باشند و خواه زيبا؛ خواه عالم عابد باشند و خواه جاهل عاصي، خواه بنده مؤمن باشند و خواه عبد گنهكار، فرقي نمي كند. مسجد بروز «واعتصمو بحبل الله» است؛ در نماد چون دايره اي است كه همه اجزاء در آن مكاني واحد دارند، آن هم مكاني كاملا متصل به مكان يكديگر، به طوري كه هرگز در ميانشان فاصله اي نست. در كنار هم مي نيشنند، با هم يكي مي شوند. يعني وحدت مي يابند و ناس را با همه جهان شموليش تجسم مي بخشند.

مسجد خانه جماعت است و جماعت به گفته معصوم رحمت خداوندي است. دست خدا با جماعت است.


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
معماری مسجد

قسمت اول

به نام خداوندي كه جهان و هر آنچه در اوست از بخشندگي جهان شمولش در وجودند و مؤمنين خضرت خداونديش از لطف و مهرباني او بهره مند.

«جمال و زيبايي وسيله اي است براي وصول به كمال، مشروط بر آنكه معناي جمال را دريابيم و اجازه ندهيم تا زيبايي ما را از درك حقيقت باز دارد. (استاد علامه محمدتقي جعفري، هنر و زيبايي از ديدگاه اسلام، ص 92)

تا بداني كاسمانهاي سمي هست نقش مدركات آدمي

گر نبودي عكس آن سرو سرور پس نخواندي ايزدش دارالغرور

آنچه واضح است درك كننده هنر زيبايي و جمال مطرح شده درآن، انسان است و غير انسان در برابر جمال و زيبايي نهفته در آثار هنري بي تفاوت است. البته مراد از محوريت انسان در بحث هنر و زيبايي ها و از جمله بحث مربوط به ابعاد مختلف زيبايي و جمال در مسجد، بحث هنر براي انسان در زندگي هدفدار يا حيات معقول است، آن زندگاني كه كمال مطلوبش حضور يافتن در حضرت حق و مسير آن تا بي نهايت و در جهت كمال يافتن هر يك از ابعاد روحاني انسان است، و نه صرف انعكاس جهان عيني و زيبايي هاي ظاهري آن در ذهن انسان سطحي نگر.

در اين ديدگاه است كه هنرمند با جهان هستي ارتباط برقرار مي كند، نظم كمي و روابط هدفمند اجزاء و تأثيرات و تأثر متقابل آنها را با يكديگر در مي يابد، جهان هستي را در خود اثري با محتوي و هدفدار تلقي مي كند و چهره رياضي و شكل هدفمند آن را در دل جريانات منظم و يا نمايشي هندسي در كار هنري خود تمثيل مي كند (آيات قرآني مربوطه عبارتند از: 4 و 94 مريم. 28 جن، 12 يس، 29 نباء، و 21 حجر).


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
رستوران conduit

در طراحی داخلی این رستوران طراح به صورت بارزی از خطوط عمودی و افقی استفاده نموده که به این وسیله ایستایی ودر عین حال آرامش را به مشتریان خود القا می نماید .استفاده دکوراتور از نور کم و فضای نسبتاً تاریک و رنگ های تند و تیره نوعی راز آلودگی را در فضای این رستوران ساطع می کند.

استفاده از اجزاء دکوری لوله مانند به صورت خطوط افقی و عمودی حال و هوایی صنعتی را به این مکان داده و از نگاهی انتزاعی تداعی کننده تار و پود های یک پارچه است.

شکل کلی طراحی از حیث انتخاب متریال ، کمیت و کیفیت آن و همچنین نور پردازی ؛مینی مالیستی صورت گرفته که انتخابی برازنده برای نوع کاربرد این محیط است.

عکس هایی از دکوراسیون یک رستوران

 

عکس هایی از دکوراسیون یک رستوران


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
قسمت چهارم

 

نقد: اساساً محراب تفوقی بر سایر مکان های مسجد رواق های ، شبستان ها و صحن ندارد و اصلاً از لحاظ کارکردی هیچ ریشه مشترکی با تصورات آقای پوپ پیدا نمی کند، زیرا در آیین های زردشتی و مسیحی به محراب به منزله ی آتش به عنوان عنصر پاک و پاک کننده و یا نزول نور الهی و محل کشیش به عنوان واسطه ی مردم و خدا نگریسته می شود اما باید دقت شود که در اسلام ما هیچ تاکیدی بر روی محلی به نام محراب نداریم و در واقع رفتن به عمق در ساخت محراب به دو علت است.

1) نشان دادن جهت قبله و 2) پیروی از صف نمازگزاران و جلو آمدگی صف در محل امام جماعت می تواند باشد و هیچ جنبه ی تقدس ندارد.


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
قسمت سوم

ج) تعيين مبانی معنوی در عناصر مسجد

فضا: معمار مسلمان، قافیه عروج را در تمامی ساختمان هایش مد نظر دارد. «او تلاش می کند از عالم خاک «عروج» نماید و به فضای برتر و پر معنا تر راه یابد و از تغییرات و دگرگونی های این جهانی آزاد گردد.

«این تصویر بهشت و جهان ماوراء در همه ی فضاها در معماری اسلامی چه در معابر چه در مساجد چه در خانه ها و همه جای دیگر دنبال می شود، تلاش او همواره این است که همه جا را به رنگ آن اندیشه ی اصلی مرکزی خویش در آورد و به یک فضای فقیر خاکی و ماورائی شبیه سازد. آن فضایی که او با آن انس ازلی داشته است، فضایی که مادی و خاطره ای از آن جهان است که انسان از آن هبوط کرده و همیشه تمامی اندیشه و تفکراتش در پی بازگشت به آن و رهایی از قفس این جهانی بوده است. فضایی کامل و متعالی و بی زمان.»

شکل: معمار ایرانی، در شکل کاری کرده است که اکنون پس از نگاه به آثارش شاهد تاویل و تفسیر های گوناگون از مستشرقان و دانشمندان مسلمان هستیم. گروهی شکل های انتزاعی را تنها از روی ناچاری و به عنوان حل مسئله از طریق حذف مسئله می انگارند. آنان معتقدند که معمار مسلمان با وجود علاقه به ایجاد تصاویر واقعگرایانه روی دیوارهای مقابل منظر به علت منع دینی برای تزیین به انتزاع روی آورده گروهی دیگر بدون قایل بودن هیچ استقلال هنری برای معمار مسلمان هنر اسلامی را تنها کلکسیونی از هنر رم، یونان، ایران و دیگر سرزمین ها می دانند.

گروهی نیز با غور در ژرفای این اشکال سطحی و با توجه به بستر فرهنگی سازنده ی معمار به اصولی عرفانی در ورای شکل ها دست یازیده اند.

«همه هستی از یک حقیقت مشخص اما ناپیدا به وجود آمده است و به همان نیز بر می گردد.» «انا لله و انا الیه راجعون» «در گنبد خانه یک دیدگاه رمزی قوی و پر اهمیت حضور دارد که بر پیوند بین زمین و آسمان و آنچه خاکی و زمینی است و آنچه ماورائی و آسمانی است تاکید دارد. رمز پر قدرت پیوند مربع به عنوان سمبل دین و دایره به عنوان رمز آسمان و سبب ساز این تعالی و تشریف است.»

«اشکال همیشه در خلوص و کمال غائی خود بوده است. و این کمال و خلوص و «بسامانی » اشکال است که به معماری ماهیتی غیر خاکی می بخشد و آن را به تصاویر دنیای مثالی نزدیک می سازد. اما معمار در عین تعالی در معماری از توجه به خصوصیات روانی انسانی نیز غافل نمی ماند.

 


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
قسمت دوم

ب) مبانی معنوی طراحی مسجد

1 – بررسی استدلالات در مورد هنر دینی : 3 نظریه در این زمینه می توان بر شمرد. دیدگاه اول از آن کسانی مثل بورکهارت، کربن واتینگهاوسن است که حتی در خانه کعبه جهانی از رمز و راز دیده اند. در دیدگاه دوم کسانی مثل گدار و کونل ، اسلام را مثل اعراب بادیه فاقد هر گونه مبانی زیبا شناسی می دانند. در هر دو نظریه رشحاتی از حقیقت موج می زند اما بعضی از اطلاعات و تحلیل های آنان اشتباه است.

طبق تحقیقات حقیر، کعبه بنایی از عهد ابراهیم خلیل (ع) بوده است اما در عهد جاهلیت این بنا بتخانه و ارتفاعش در حد کمی بیش از قامت یک انسان بود هر سال پارچه ای از طرف متمولین مکه روی کعبه نصب می شد، این پارچه مناسب پسند عرب بدوی دارای رنگ های تند و شاد بود هر سال بدون بر داشتن پارچه قبلی پارچه ای روی آن می انداختند. در زمان حضرت علی علیه السلام آن حضرت اجازه تغییر در نحوه تزیین کعبه را نداد. بعدها در زمان عباسیان آنان رنگ نمادین حکومت خود رنگ سیاه را بر سرای خدا آویختند. و این رسم تاکنون برای کعبه باقی مانده است که همین را کسانی چون بورکهارت دستمایه پرواز تخیلات خود ساخته اند. از سوی دیگر اسلام ناب با اسلام اموی و حکومت علی با امپراطوری دمشقی دنیاها تفاوت دارد و این از نگاه تیز بین دسته ی دوم فرو مانده است. واقعیت این است که معماری عصر اموی هر چند چشم و همچشمی ناشیانه ای با امپراطوری قیصر بود و سخت رومی می نمود، اما معماریی که طی قرون به تدریج در گوشه ی ممالک اسلامی نضج یافت بر خلاف نظر کسانی مثل گدار یا پوپ، محل تجلی دوباره ی شکوه امپراطوری مثلاًٌ ساسانی در ایران نبود زیرا اساس تفکر امپراطوری ساسانی با حکومت های هر چند ناخالص اسلامی اگر نگوییم متضاد لااقل متفاوت بود. این تفاوت در فلسفه ی ساخت کاملاً مشهود است. هنر مند مسلمان جز خدا همه چیز را فانی می بیند اما معماری پیش از اسلام سخت خود نما و خود پرست می نماید.

پس نظریه سوم را می توان چنین تدوین و تبیین کرد در آغاز اسلام پیامبر (ص) با توجه به فوریت لازم مسجدی بر پا کرد و لزوماً تمامی تصمیم گیری های شهر 5000 نفری مدینه النبی در همین مسجد رقم می خورد اما این مسجد مثل اولین چادر امدادی پس از زلزله است و با خانه تفاوت بسیار دارد. مساجد بعدی با ایجاد سازمان های شهری بعضی از کار کردهای اولیه را از دست دادند و به جای آن کارکردهای دیگری به آنها افزوده شد یا تقویت گردید.


ادامه مطلب
[ دو شنبه 9 بهمن 1391برچسب:, ] [ ] [ سید محمد ابراهیمی ] [ ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید ترسیم پروژهای اتوکد معماری خود را به ما بسپاری تدریس در مقطع هنرستان وترسیم فنی در مقطع دانشگاه 09366692687
آخرين مطالب
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان معماری و آدرس architectiranian.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





پيوندهای روزانه
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





قالب وبلاگ

این سایت را حمایت می کنم
عینک آفتابی

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 10 صفحه بعد